Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

ΠΑΝΑΚΕΙΑ IX


Ένα κρανίο, όπως συνήθιζαν να του βάζουν οι ζωγράφοι δίπλα του, για να δείξουν το στοχασμό του θανάτου, έγερνε πάνω στο τραπέζι, με τις μαύρες κόγχες του στραμμένες στο απόκοσμο φως.
Όμως δεν ήταν αυτό που με έκανε ν’ αναρριγήσω. Ήταν το πρόσωπο του αγίου, εκείνο το ασκητικό και συλλογισμένο πρόσωπο. Κι εκείνες οι βαθιές ρυτίδες στο άτριχο μέτωπο. Και τα γένια τα άσπρα που έφταναν ίσαμε το στέρνο. Και τα βλέφαρα τα μισόκλειστα, πάνω απ’ τη στενή μύτη. Πλησίασα κι άλλο, γέρνοντας το κεφάλι, για να σιγουρευτώ. Δεν υπήρχε αμφιβολία. Εκείνο το πρόσωπου του Αγίου Ιερώνυμου που έβλεπα μπροστά μου, το είχα ξαναδεί. Λίγο πιο γερασμένο, λίγο πιο αδύνατο, μα το είχα ξαναδεί. Ήταν εκεί, στο κρεβάτι του πόνου, στο κελί ενός μοναστηριού, λίγο πριν φτάσει ο θάνατος...

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Tom

Είναι πολύ ωραίο όταν βάζεις αποσπάσματα απο το βιβλίο σου. Μου έρχονται ωραίες αναμνήσεις...

Ανώνυμος είπε...

Ξαναδιαβάζω την ΠΑΝΑΚΕΙΑ αργά-άργά για να μην τελειώσει γρήγορα! Σκέφτομαι να την προτείνω στη δασκάλα του Δημοτικού των παιδιών μου, γιατί στη ΣΤ΄τάξη βάζει διάβασμα σχετικά εξωσχολικά.
Α, επιπλέον, το βιβλίο είναι και σεξουαλικά υγιέστατο! Πάσχουμε τελευταίως πολύ σ αυτό τον τομέα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Tom
Για να πω την αλήθεια (ως γνωστόν, δε λέω ποτέ ψέματα, παρά μόνο στα βιβλία μου), τα ψήγματα της "Πανάκειας" μου δίνουν την ευκαιρία να αναρτήσω και κάποιο υλικό που θεωρώ πως έχει ενδιαφέρον, όπως είναι ο πίνακας του Καραβάτζιο του Αγ. Ιερώνυμου, που αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για το βιβλίο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Μαίρη
Τελικά τα κατάφερες με την εμφάνιση του προφίλ σου :-)
Το σεξ στα βιβλία μου έχει πάντα θέση, αν και όχι πρωταγωνιστική, για να τονίσει την εύθραυστη ύπαρξη που κρύβουμε κάτω από τις σάρκες. Είναι μάλλον "έρωτας", παρά "σεξ". Εξάλλου τον τελευταίο όρο δε νομίζω πως θα μπορούσε να τον χρησιμοποιεί κάποιος τον 16ο αιώνα!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα! Να διορθώσω μόνο: τον όρο sex τον χρησιμοποίησα με την έννοια του "φύλου". Και θα καταλάβεις συντομα τι εννοώ, όταν θα βλέπεις το κοριτσάκι να ωριμάζει πολύ πιο γρήγορα από το αγοράκι κι εσείς θα ρίξετε ένα μεγάλο μέρος του ρόλου σας στον προσδιορισμό της σεξουαλικής ταυτότητας του αγοριού! Και μην τολμησει να με πει κανείς ρατσίστρια!