Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

ΗΣΥΧΑ ΒΡΑΔΙΑ

Όλα έγιναν το βράδυ που η γυαλιστερή τζαμαρία της ραστώνης έγινε θρύψαλα.

Εκείνο το βράδυ αρκούσε ένας θάνατος για να γεμίσει τους δρόμους με χιλιάδες ζωές. Ήταν το βράδυ που ένα νεκρό παιδί, γυμνό, τραβούσε τους μεγάλους από το μανίκι της πιτζάμας τους. Το ίδιο βράδυ που η ψύχρα έκανε να τρεμουλιάσουν από ταραχή τα μακάρια προγούλια.

Το άλλο πρωί τα συνεργεία της τάξης μάζεψαν τις πέτρες, τα λουλούδια και τις ελπίδες που είχαν εκσφενδονίσει οι ταραξίες. Διαλύθηκε κι η μυρωδιά από τα καμμένα αστικά απόβλητα και το πύρινο δέντρο. Η πόλη πρόλαβε να σιδερώσει το κουστούμι της. Μετά ήρθαν κρίσεις, σκάνδαλα, ανατροπές και επιδημίες και όλα ξεχάστηκαν.

Μόνο που μερικά ανυποψίαστα βράδια, όπως και τότε, οι μικρές ελπίδες λαμπυρίζουν στην χωματερή της μνήμης. Οι νομοταγείς πολίτες αποφεύγουν να τις κοιτάξουν. Δε θέλουν τα πολύχρωμα όνειρα να διαπεράσουν τα σκουριασμένα τους βλέφαρα, με τον κίνδυνο να γίνουν εφιάλτες.

Κάποιοι λένε πως κάτι τέτοια βράδια βλέπουν παιδιά να μαζεύουν πέτρες στις τσέπες τους και πως από την άσφαλτο ξεπετάγονται πλήθος μπουμπούκια. Όλα όμως παραμένουν ήσυχα και γαλήνια. Όλα, εκτός από κείνες τις ασίγαστες φλόγες βαθιά μέσα στα μάτια των παιδιών.

Εκεί που δε φτάνουν οι σφαίρες, όσο κι αν εξοστρακιστούν.

6 σχόλια:

Sταυρούλα Κουγιουμτσιάδη είπε...

……………………………………………….
« Όποιο δρόμο κι αν πάρετε
Θα συναντάτε αυτό το παιδί
Όπου κι αν κρυφτείτε………..
Μα, πέστε τους να μη φωνάζουν
Γιατί τόσοι άνθρωποι φωνάζουν;
Μου ζητάτε τ’ όνομά μου
Δε θυμάμαι πια τ’ όνομά μου
…………………………………………..
Μα πώς θα ζήσουν
Χιλιάδες παιδιά δίχως όνειρο;
Χιλιάδες παιδιά είναι τ’ όνομά μου
Μα, πέστε τους λοιπόν να μη φωνάζουν
Ας φωνάζουν πιο σιγά…………………»
……………………………………………………………..
ΜΑΧΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ
ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ
Γιατί οι ποιητές μας εκφράζουν πάντα καλύτερα.
« Π α ρ ο ύ σ α»
ΠΑΝΤΑ
Στο προσκλητήριο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Sταυρούλα
Ευχαριστώ για το Λειβαδίτη.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο το άρθρο σου.

Προσωπικά θα έλεγα ποτέ ξανά "Ήσυχα Βράδια", ο κόσμος μας χρειάζεται να ξεσηκωθεί και να βρεθεί στους δρόμους. Γιατί δεν ξεχνάμε, γιατί πρέπει να αλλάξουμε.

Τom

espectador είπε...

Αυτοι οι μασκοφοροι που βγαινουν στα καναλια, που κρυβονται πισω απο τιε σπασμενες βιτρινες της ελλαδας των ελληνων καταστηματαρχων, αναρωτιεμαι.... στα παιδια τους (οσοι εχουν) αυτο το προσωπο δειχνουν? Τα λυπαμαι...Η παλι μπορει αυτο να τα βοηθαει να βλεπουν καλυτερα, οταν αποστρεφουν το προσωπο απο τις μασκες των πατεραδων και των μανναδων τους.
"Ησυχα βραδυα"? Τι αυταπατη...

Ανώνυμος είπε...

Προτιμώ να αυτούς τους κάφρους με τις κουκούλες παρά αυτούς που δεν φοράνε και το "παίζουν" στα παιδιά τους κ στην κοινωνία "Πνεύμα και ηθική" (για να θυμηθούμε κ τον Αυλωνίτη).πχ: Καρατζαφυρερ
Αυτοί είναι οι χειρότεροι.

Τοm

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Και μια κι ο λόγος για κουκούλες (ξανά), ρίχτε μια ματιά σε κάτι καταγγελίες που έκανε ο Τσίπρας για αστυνομικούς-κουκουλοφόρους. Λες και δεν τα ξέραμε, θα μου πεις.
Απλά αναρωτιέμαι κατά πόσο το διάχυτο κλίμα καταστροφολαγνείας στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, είναι κατευθυνόμενο. Η ιστορία με το άσυλο ανακινείται για μια ακόμα φορά.