Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

ΤΟΝ ΦΤΩΧΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΩΖΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΑ VOODOO.

Η Αϊτή είναι μια νησιωτική χώρα στην Καραϊβική, νότια της Κούβας. Φτωχή, άθλια η ζωή των κατοίκων της, κυρίως μικροκαλλιεργητών μάνγκο και καφεόδεντρων. Κάτω από 2 δολλάρια τη μέρα το εισόδημά τους. Μια βασανισμένη χώρα, με ιστορία δουλοκτησίας και αποικισμών, που ταλανίζεται συχνά από τυφώνες και ακόμα συχνότερα από δικτάτορες. Οι κάτοικοι της υποτίθεται ότι είναι ρωμαιοκαθολικοί κατά 80%, αλλά στην πράξη κυριαρχεί η θρησκεία Voodoo, με παγανιστικά τελετουργικά και αφρικανικές ρίζες. Οι Αϊτινοί υποστηρίζουν ότι οι ιερείς (και κυρίως ιέρειες) του Βουντού έφεραν πολλές φορές πεθαμένους πίσω στη ζωή.







Μετά τον χθεσινό σεισμό των 7,1 βαθμών ρίχτερ, η χώρα σχεδόν ισοπεδώθηκε. Δεν έμειναν όρθια ούτε τα κυβερνητικά κτίρια, ούτε οι συνωστισμένες συνοικίες με τις παράγκες. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε εκατοντάδες και πιθανόν χιλιάδες. Απόγνωση, πανικός και θρήνος βασιλεύουν από την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς μέχρι τα σύνορα με τη Δομηνικανή Δημοκρατία. Αμφιβάλλω αν το Βουντού θα τους βοηθήσει να ανασύρουν ζωντανούς τους θαμμένους στα ερείπια.




Όλοι εμείς όμως μπορούμε και πρέπει να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε. Γιατί όλοι οι θεοί, ακόμα και του Βουντού, κοιμούνται όταν πεθαίνουν οι κολασμένοι ετούτου του κόσμου.
(Σημ:Οι φωτογραφίες είναι από το Reuters)

5 σχόλια:

Ελισσαίος είπε...

Άκουγα σήμερα στο ραδιόφωνο, πως η Αϊτή είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος μετά την επανάσταση του 1821,
ενώ και η ίδια έγινε η πρώτη ανεξάρτητη δημοκρατία Αφροαμερικανών το 1804!, έπειτα από επιτυχημένη επανάσταση των δούλων.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Πράγματι η πρώτη χώρα δούλων. Σε ένα βαθμό παραμένει τέτοια.

Ψάχνω να βρω λογαριασμούς ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχω εντοπίσει μόνο έναν online στην πρεσβεία της Αϊτής στην Ελλάδα.

Όποιος δει κάτι ας μου πει ή ας δώσει το σύνδεσμο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Μαζέψαμε κάποια φάρμακα και επιδεσμικό υλικό για να στείλουμε στους πολύπαθους της Αϊτής. Όποιοι Μεγανησιώτες διαβάζουν ας φέρουν αντιβιοτικά και παυσίπονα στο φαρμακείο, αν τους περισσεύουν. Επίσης θα κατατεθείένα ποσό από το Δήμο Μεγανησίου.

Ανακοινώθηκε και ο τραπεζικός λογαριασμός για την κατάθεση εισφορών για την ανθρωπιστική βοήθεια.
Είναι: 2341131478, ΙΒΑΝ GR8701000230000002341131478 στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε άλλες τράπεζες με χρήση του ΙΒΑΝ.

Παρακαλώ πολύ, βοηθήστε όλοι να απαλύνουμε το δράμα μιας ολόκληρης χώρας.

amalia είπε...

ο λογαριασμος που αναφερεις σε τι ονομα ειναι?για την αποστολη χρηματων ειναι απαραιτητο το ονομα του δικαιουχου του λογαριασμου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@amalia
Ο λογαριασμός ανοίχτηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Τίτλος λογαριασμού: ΕΔ/Λογαριασμός κατάθεσης εισφορών για ανθρωπιστική βοήθεια/Αϊτή.
Τα υπόλοιπα στοιχεία όπως εδόθησαν.